RayLab
A sugárzási hatásfok mérésének teljesen automatikus rendszere

A RayLab kifejlesztésével világszerte első ízben áll rendelkezésre egy olyan mérési rendszer, mely az ipari fűtések infravörös teljesítményét megbízhatóan és ismételhetően meghatározza.
A teljes folyamat automatikusan, körülbelül másfél óra alatt zajlik le. A manuális mérés vagy túl nagy időráfordítás (kb. 2 munkanap) jelentette hibakockázatok kiküszöbölésre kerültek a rendszerrel. Az infravörös hányad mérésével most először lehet megbízható, összehasonlítható kijelentéseket tenni az infravörös fűtőrendszeres hatékonyságáról: minél nagyobb a sugárzási hatásfok, annál nagyobb az energia-megtakarítás.


Funkció

A kompakt átfogó rendszer a sugárzási teljesítményt a sugárzótól 10 cm-re, egy előre megadott felületen (mérési felület) méri. Ehhez a rendszer beáll egy rács egymástól 10 cm távolságra lévő pontjaira, rögzíti az infravörös sugárzást, majd összesítve a mérési eredményeket a teljes mérési felületre vetítve meghatározza annak arányát a felhasznált energiához képest. A rendszer a mérési folyamat során azonban az infravörös sugárzás mellett további értékeket, mind például hőmérséklet, páratartalom a mért teremben, is rögzít, majd értékel.

Alkalmazhatóság

A hordozható kompakt rendszer univerzálisan használható minden, a piacon kapható infravörös sugárzó esetén (a 10 kW-s sötétsugárzótól kezdve egészen a 300 kW-s visszakeringető sugárzóig, világos sugárzó, multiégős rendszerek). A gyártók számára ez egy fontos eszközzé válik, mivel könnyen össze tudják hasonlítani a konkurens termékeket és azok teljesítményét.

A kibocsátás csökkentése és energiatakarékosság

Németországban évente átlagosan 408 MW fűtésteljesítményt (4 méternél magasabb termek) telepítenek sötétsugárzók formájában – az ipari csarnokok területén a teljes fűtési teljesítmény összesen kb. 10 %-a erejéig. Egy év alatt csupán az infravörös készülékek területén 2 millió tonna CO2 kibocsátás volt megtakarítható a sugárzási hatásfokot optimalizáló rendszerek segítségével (standard infrarendszerek valamint a nagyteljesítményű Kübler infravörös rendszerek összehasonlítása alapján). Teljes fűtési teljesítményt figyelembe véve ez évente 40 millió tonna CO2 kibocsátás megtakarítását jelentheti, amennyiben a hagyományos készülékeket modern, erőforrás-kímélő technológiára cserélik le. A számok érzékeltetik a sugárzási hatásfok jelentőségét az energiafelhasználás, valamint a CO2 kibocsátás értékelésének területén, és egyértelműsítik, hogy milyen megtakarítási potenciálok fedhetők már ma fel. Ennek előfeltételeit pedig a sugárzási hatásfok mérésének lehetősége teremtette meg.

Rugalmasság

  • A RayLab egy hordozható kompakt rendszer, mely használható minden, a piacon kapható infrafűtés méréséhez.
  • A RayLab nem feltételezi speciális körülmények biztosítását a mérési teremben. A méréshez csupán egy egyenes talajra valamint egy megfelelő teremre van szükség – további beruházások nem szükségesek.
  • A RayLab teljesen automatikusan működik nagyfokú mérési pontossággal. A megismételhetőség és ismétlési pontosság eddig nem ismert minőséget eredményeznek.

Jelentőség

Az újonnan kifejlesztett RayLab rendszert a Kübler GmbH vezette be az európai szabványosításba, és jelenleg a legmegbízhatóbb módszere az új EN 416-2 és 419-2 szabványok szerinti mérésnek. A sugárzási hatásfokot alapul vevő rendszerértékeléssel jelentős energia-megtakarítási, valamint CO2 visszaszorítási lehetőségek nyílnak meg.

 A rendszer az EN szabványok hatályba lépésével kötelező lesz minden európai ellenőrző intézmény számára. Tovább az infrasugárzók gyártói számára is egy fontos vizsgálati eszközzé válik: annak biztosítására, hogy a vállalat saját rendszere betartja a szabványokat és/vagy a konkurens termékektől való elhatárolódás érdekében.