Sugárzás hatásfoka
Új mérce a hatékonyságra

A gázhajtású infrasugárzókra a jövőben a racionális energiafelhasználást előíró, gázkészülékekre vonatkozó irányelv (90/396/EGK) mellett a sugárzási hatásfok illetve infravörös hányad is megítélési feltétel lesz a sötétsugárzók esetében. A jövőben már nem a tüzeléstechnikai hatásfok lesz mérvadó, hanem a DIN EN 416-2-ben leírt sugárzási hatásfok.

Mivel Angliában már törvénymódosítások is megvalósultak, melyek az 50 % feletti sugárzási hatásfokú készülékeket adókedvezményben részesítik, a fejlődési irány egyértelmű. Ezentúl a gyártók szempontjából egész Európában fontos lesz, hogy a készülékeket versenycélokból a sugárzási hatásfok alapján ítéljék meg. A gond eddig az volt, hogy a piacon nem álltak rendelkezésre olyan mérőkészülékek, amelyek a fenti szabványoknak megfelelő méréseket kedvező költséggel, gyorsan és megbízhatóan végrehajtották volna. Hiszen: a sugárzási hő jelentős energiákat takarít meg a hagyományos sugárzási rendszerekhez képest. Ebből pedig következik: hogy a magasabb sugárzási hatásfok magasabb energia-megtakarítási potenciált rejt.

A mérőrendszer

Alább az infravörös hányad megbízható, EN szabvány szerinti mennyiségi kifejezésére szolgáló innovatív rendszer adatait, tényeit és részleteit olvashatja.